به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی، "حسین امامی" در این کار گروه گفت: در بازدیدهایی که به همراه مدیریت بحران استانداری از مناطق سیل زده استان صورت گرفت، نقاط آسیب پذیر و حادثه خیز شناساسایی شد و انتظار می رود در این مقطع که در شورای برنامه ریزی شهرستان ها اعتبارات هر بخش تخصیص می یابد،دستگاه های ذیربط ومتولی امر مسئله سیلاب را در اولویت برنامه های خود قرار داده و اعتباراتی را جهت مقابله و پیشگیری در نظر بگیرند تا با کمترین خسارت مواجه شویم.
وی گفت: متاسفانه در سیلاب های اخیر در سال جاری تعدادی از هم استانی های ما دچار خسارت های مالی و حتی جانی شدند که در برخی نقاط می توان با هزینه های اندکی از وقوع این خسارات پیشگیری بعمل آورد.
امامی خاطر نشان کرد: موضوع حریم و بستر در رودخانه خراسان جنوبی به دلیل کم بودن سطح پوشش گیاهی از حساسیت بالایی برخوردار است و کوچکترین بارانی به سیلاب های مخرب تبدیل می شوند.
وی افزود: با توجه به وقوع بارندگی های رگباری در استان به دنبال این هستیم که با اجرای برنامه های موثر ،خسارتهای ناشی از سیلاب کاهش یابد.
وی گفت: حوزه استان خراسان جنوبی وسیع است و با داشتن ده درصد از مساحت کشور دارای رودخانه هایی است که پتانسیل بالایی به لحاظ طغیان برخوردار هستند و از لحاظ متراژ رودخانه ها در رده دوم یا سوم در کشور هستیم.
امامی ادامه داد: در بارندگی های اخیر در شهرستان طبس با تلاش و اقدامات لازم ،سیلاب وردی به سد نهرین که بیش از ظرفیت آن بود کنترل و از وقوع خسارت در پایین دست جلوگیری بعمل آمد.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی ،یکی از معضلات این بخش را ساخت و سازهای غیر مجاز در بستر و حریم رودخانه ها دانست و ضمن تقدیر از همکاری قوه قضاییه و نیروی انتظامی در برخورد با متخلفین ،خواستار ادامه این روند و جلوگیری از احداث و یا تخریب ساخت و سازهای غیر مجاز در رودخانه های استان شد.
وی به پدیده احداث سکونت گاه های جدید در اطراف چاه های کشاورزی اشاره کرد و گفت : این امر موجب خالی از سکنه شدن روستاهای قدیمی و دارای امکانات و از طرفی تحمیل هزینه های گزاف به دولت جهت ایجاد زیرساخت های جدید شده است.
وی در ادامه برای جلوگیری از خسارات احتمالی به تاسیسات و خطوط ارتباطی همچون فیبر نوری،خطوط گاز و آب و برق که در برخی نقاط از مسیر رودخانه عبور کرده اند ، خواستار انجام استعلام از شرکت آب منطقه ای شد.
امامی به مهار بیشتر روان آب های استان بخصوص در مناطقی که کانون ها جمعیتی حضور دارند اشاره کرد و گفت: با احداث سدهای مخزنی و تغذیه مصنوعی در نقاط مستعد ،بخش زیادی از روان آبها در هنگام بارندگی مهار و بخشی نیز توسط مردم با اجرای بند سارها مهار می شود.
وی افزود: با وجود بارندگی های مناسبی که در ابتدای سال جاری داشتیم اما حجم قابل توجهی از ظرفیت سدهای استان خالی است و این نشان دهنده آن است که بسیاری از آمارهای مربوط به هدر رفت روان آبها که ارائه می شود، از صحت و سقم بالایی برخوردار نیست.
در ادامه مدیر رودخانه ها و سواحل شرکت آب منطقه ای به ارائه گزارشی در خصوص بررسی اثرات مخرب سیلاب های اخیر پرداخت و گفت: خسارات سیل در استان خراسان جنوبی در گذر زمان و با افزایش فشار جمعیت و فعالیتهای انسانی به اکوسیستم و بر هم خوردن تعادل اکولوژیکی تشدید شده است.
"مجتبی رضایی مناوند" به پهنهبندی خطر سیلخیزی استان خراسان جنوبی اشاره کرد و گفت: نتایج پهنهبندی خطر سیلخیزی در استان خراسان جنوبی نشان میدهد که بخش زیادی از جوامع انسانی ساکن در آن شامل 9 شهر و 153 روستا با مجموع بیش از 250 هزار نفر جمعیت که بیش از 37 درصد جمعیت استان را تشکیل میدهد، در معرض خطر سیل قرار دارند و علاوه بر آن شمار زیادی از مراکز مهم و حیاتی این استان از جمله فرودگاه، دانشگاه، نیروگاه برق و بیمارستان نیز در خطر قرار گرفتهاند.
وی افزود: این امر نشان میدهد که در گذشته فعالیت های توسعهای و مکانیابی و تخصیص کاربریهای اراضی با اصول و ضوابط علمی و آمایشی انجام نشده است.