به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی،"سید هادی رحیمی"رئیس اداره منابع آب شهرستان فردوس ، در مصاحبه با روزنامه خراسان جنوبی، به تشریح اقداماتی پرداخت که در راستای مدیریت منابع آب در این شهرستان انجام شده است.
وی به اجرای پروژه های 15 گانه طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب اشاره کرد و اظهار داشت: در این راستا نسبت به نصب کنتورهای حجمی هوشمند در همه چاه های کشاورزی منطقه فردوس ، تقویت و استقرار گروه گشت و بازرسی ،برخورد با حفر چاه های غیر مجاز و از مدار خارج کردن آن ها و همچنین جلوگیری از برداشت غیر مجاز مصالح شن و ماسه از بستر رودخانه ها که شرایط را برای نفوذ بیشتر آب به آبخوان ها فراهم می کند، اقدام شده است.
وی نظارت دقیق و سخت گیرانه را نسبت به کار شرکت های حفار و تجهیز همه چاه های منطقه به تجهیزات اندازه گیری و تهیه بیلان و بانک اطلاعاتی محدوده مطالعاتی و حفاظت کیفی و کمی از منابع آب شهرستان را از دیگر اقدامات در راستای مدیریت منابع آب ذکر کرد و گفت: با توجه به این که بارندگی در شهرستان فردوس نسبت به بلند مدت 30 ساله کاهش چشمگیری نشان می دهد چاره ای بجز مدیریت مناسب منابع آب موجود نداریم.
رئیس اداره منابع آب فردوس به صرفه جویی 25 میلیون متر معکبی آب با نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاه های فردوس اشاره کرد و گفت: شهرستان فردوس 200 حلقه چاه ،350 رشته قنات و بیش از 40 دهنه چشمه دارد که قبل از نصب کنتورهای هوشمند سالانه حدود 55 میلیون متر مکعب آب فقط از چاه ها برداشت می شد، اما از زمان نصب کنتورهای هوشمند در دشت فردوس حدود 30 میلیون متر مکعب برداشت شده است که نشان دهنده 25 میلیون مترمکعب صرفه جویی در آب می باشد.
وی افزود : در حال حاضر در شهرستان فردوس نزدیک به 20 میلیون متر مکعب آب کسری مخزن وجود دارد ، به این معنی که خروجی آب 20 میلیون متر مکعب بیشتر از ورودی آب است و آبی که برداشت می شود جایگزین نمی شود و این همان بحرانی است که می بایست با عزمی جدی با آن به مقابله برخیزیم.
رحیمی، در ادامه از آب به عنوان اساسی ترین زیرساخت توسعه پایدار یاد کرد و گفت: تمام محصولات اعم از سنتی و صنعتی به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم به آب وابسته است به طوری که برای تولید یک لیوان شیر،200 لیتر آب نیاز است و یا برای تهیه یک برش نان 40 لیتر آب،برای یک برگ کاغذ a4 10 لیتر ،یک پیراهن نخی 4100 لیتر و برای تولید یک خودرو 400 هزار لیتر آب مصرف می شود.
وی افزود: در شرایطی که در دنیا بحث تجارت آب مجازی مطرح است هدر دادن آب هیچ توجیهی ندارد و می طلبد برای مصرف درست و بهینه آب، نهضتی فراگیر آغاز و همگان عزم خود را جزم کنند تا سر و کارمان برای دریافت 20 لیتر آب به صف های طولانی نکشد.
وی در خصوص تجارت آب مجازی نیز گفت: بسیاری از کشورها در تجارب محصولات کشاورزی و حتی صنعتی به این فکر می کنند که چه میزان آب را صادر و یا وارد کرده اند و با ورود به بحث تجارت آب مجازی ،منابع آب کشورشان را مدیریت می کنند.
رئیس اداره منابع آب فردوس خاطر نشان کرد: برخی کشورها با آینده نگری که نسبت به منابع آب خود دارند،محصولات با نیاز آبی کم را با ارزش افزوده بالا تولید و از این طریق تولید پول می کنند و با این پول محصولات آب بر مانند هندوانه و پنبه را از دیگر کشورها وارد می کنند که در واقع می توان گفت آن ها منابع آب دیگر کشورها را از این طریق در اختیار می گیرند.
وی الزام دو وزارتخانه را بر اساس مصوبه دولت برای کاهش مصرف آب کشاورزی یادآور شد و گفت: در راستای ضوابط ایجاد تعادل بین منابع آب و مصارف آب، هیأت دولت در سال 1387 وزارتخانه های نیرو و جهاد کشاورزی را ملزم کرده تا با نهادینه کردن مدیریت منابع آب، هماهنگی لازم را برای مدیریت مصرف آب زیرزمینی انجام دهند و بر اساس مصوبات شورای حفاظت منابع آب کشور نسبت به بروزرسانی سند ملی آب و تهیه و اجرایی کردن الگوی کشت آب تحویلی به بخش کشاورزی که 43 میلیارد مترمکعب بوده است، بر اساس سند توسعه به 31 میلیارد متر مکعب کاهش یابد.