به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی، "حسین امامی"در پنجاه و نهمین جلسه راهبردی طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیر زمینی ، با اعلام این خبر ،اظهار داشت: به سبب برداشت بی رویه آب از منابع زیرزمینی طی سالیان گذشته و همچنین خشکسالی های پیاپی سطح آب زیرزمینی با افت شدیدی مواجه شده است.
وی افزود: بر اثر افت سطح آب در سطح دشت های استان، برخی از مناطق از جمله دشت های سرایان و فردوس با فرو نشست زمین و ایجاد شکاف هایی در سطح زمین مواجه شده اند.
وی تصریح کرد: فرونشست زمین پیام نابودی سفره آب زیرزمینی و وقوع زلزله ای خاموش را به همراه دارد که با ادامه این روند تبعات خطرناکی همچون نابودی سفره آب زیرزمینی و در نتیجه نابودی حیات منطقه را در پی خواهند داشت.
امامی ادامه داد: بر اساس مصوبات شورای عالی آب کشور و طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیر زمینی،یکی از پروژه های اصلی این طرح بررسی پدیده فرونشست آبخوان های ممنوعه کشور می باشد که به عهده سازمان زمین شناسی کشور قرار گرفته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان گفت: این شرکت در راستای اجرای این طرح و جهت کنترل و جلوگیری از اضافه برداشت چاه های مجاز نسبت به استقرار و تقویت گروه های گشت و بازرسی منابع آب استان، برگزاری مستمر جلسات اطلاع رسانی و فرهنگ سازی و تجهیز کلیه چاه های کشاورزی به کنتورهای هوشمند آب و برق اقدام و به موازات آن نیز اقدامات لازم در خصوص انجام مطالعات تعیین سقف کف شکنی در دشت های بیرجند، سرایان و خضری را انجام داده است.
وی خاطر نشان کرد: در جهت تحقق راهکار عملی موضوع ، نه تنها باید مانع از افت آب زیرزمینی شد بلکه افت سال های گذشته را نیز بایستی جبران کرد و این یعنی به تعادل رسیدن منابع آب زیرزمینی.
وی با اشاره به اینکه اجرای بند3 مصوبات پانزدهمین جلسه شورای عالی آب کشور در رابطه با ضرورت اعمال آب قابل برنامه ریزی در دست اقدام می باشد، اظهار داشت: جهت حفظ شرایط موجود و به تعادل رساندن آبخوان های تحت پوشش، چاره ای جز اقدامات فوری و اثر بخش در راستای طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب کشور نمی باشد.
امامی گفت: با اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب در استان به میزان 107 میلیون متر مکعب طی سال های 92 تا پایان سال 95 صرفه جویی در مصرف آب شده است که حدود 5.5 میلیون متر مکعب مربوط به مسدود کردن چاه های غیر مجاز و 101.5 میلیون متر مکعب مربوط به جلوگیری از اضافه برداشت از چاه های مجاز می باشد.
وی تعداد کل چاه های فعال کشاورزی استان را 2047 حلقه عنوان کرد و گفت: تا کنون بر روی 1677 چاه کنتور هوشمند نصب شده است و نصب تعداد 625 کنتور هوشمند بر روی چاه های غیر کشاورزی سطح استان و نیز تعداد350کنتور هوشمند بر روی چاه های کشاورزی که بیشترین آن مربوط به شهرستان طبس می باشد،در برنامه های آتی این شرکت می باشد.