مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی؛
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی، در این نشست مدیرعامل شرکت آب منطقه ای، به اهمیت و توجه به پایداری جمعیت در شهرها و روستاهای خراسان جنوبی تاکید کرد و اظهار داشت: با توجه به مرزی بودن استان، تأمین آب مورد نیاز و جلوگیری از مهاجرت و نگه داشت جمعیت یکی از مهمترین دغدغههای مدیران استان است.
حسین امامی با بیان اینکه توجه ویژه به بخش آب لازمه توسعه پایدار در استان می باشد، گفت: برای توسعه و رشد استان باید سطح درآمدی پایین را ارتقاء داد تا انگیزه برای سرمایه گذاری در بخش های مختلف بخصوص صنعت ایجاد شود و این خود توجه ویژه به بخش آب را می طلبد چرا که مهمترین کالایی است که در استان محدودیت داریم .
وی ، افزود: علی رغم تشکیل استان و مهاجرت از استان های دیگر ،بازهم استان حدود 2/3 رشد منفی به لحاظ جمعیت داشته است که یکی از دلایل اصلی آن کاهش یا از بین رفتن منابع آبی و در نتیجه کاهش درآمدها در بخش کشاورزی می باشد.
وی به مهمترین چالش در روستاها که نبود شغل و درآمد پایدار است، اشاره کرد و اظهار داشت: متاسفانه با از بین رفتن بسیاری از مشاغل ازجمله صنایع دستی و دامداری که در گذشته در روستاهای استان رونق داشته است توجه اکثریت روستا نشینان به کشاورزی سوق داده شده است که این خود موجب افزایش بهره برداری از منابع آب زیر زمینی شده است.
امامی با اشاره به اینکه 450 روستا در استان با تانکر آبرسانی می شوند،خاطر نشان کرد: خروجی قنات ها پیش از خشکسالی ها در استان 670 میلیون متر مکعب بوده است که اکنون بر اثر خشکسالی به کمتر از 200 میلیون متر مکعب کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر به علت عدم استفاده صحیح از منابع آبی 16 درصد بیشتر از آب تجدید شونده استفاده می کنیم،یادآور شد: استفاده از آب تجدید شونده در تمام دنیا 50 درصد است اما در استان ما این رقم بالغ بر 75 درصد می باشد.
وی از دیگر مشکلات کمبود آب را افت کمی و کیفی منابع آب دانست و گفت: افت کیفی منابع آب کاملا آشکار شده است و باید هزینه های زیادی را برای بالا بردن کیفیت آب متقبل شویم و از طرفی افت کمی سطح منابع زیر زمینی نیز عوارض جدی همچون فرو نشست زمین را در پی داشته است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای یکی از علل مواجهه با چالش آب را علاوه بر خشکسالی ،نداشتن برنامه مشخص و مدون در سالیان گذشته برشمرد و تصریح کرد : برای تامین آب استان در بلند مدت بایستی با برنامه پیش رفت و تا محقق شدن برنامه های انتقال آب به استان نیاز های آبی مان را از همین منابع موجود برطرف کنیم.
وی افزود : در این راستا طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب ،نقش مهم و اساسی در حفظ و حراست از منابع آبی دارد که از آغاز اجرای این طرح ،در مدت دو سال حدود 20 میلیون متر مکعب از کسری مخزن جبران شده است.
وی ابراز امیدواری کرد با اجرای صحیح این طرح در مدت دوسال کسری مخزن سالانه و در مدت 20 سال کسری مخزن انباشه در دشت های استان جبران و حالت پایداری بر مخازن آبی استان حاکم شود.
امامی به طرح های انتقال آب به استان اشاره کرد و اظهار داشت: نیاز آبی استان تا افق 1425 پیش بینی شده است و بر این اساس مطمئن ترین طرح از میان گزینه های پیش رو طرح انتقال آب از دریای عمان به استان است .
وی افزود: اجرایی شدن این طرح ،به جد از سوی استان های خراسان رضوی و جنوبی و سیستان و بلوچستان در حال پیگیری است که در این راستا مطالعات فاز اول انجام شده و مطالعات فاز دوم آن نیز به شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی واگذار شده است.
وی به بحران آب در این استان و چالشهای پیش رو اشاره کرد و تصریح کرد: متاسفانه در سه دهه گذشته به دلیل برنامه ریزی نادرست بسیار فراتر از ظرفیت سفرههای آب زیرزمینی برداشت شده است که این امر سبب شده بسیاری از دشتهای استان در وضعیت بحرانی قرار بگیرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی ،یکی از برنامه های این شرکت را واگذاری مدیریت مصرف آب به کشاورزان دانست و افزود: در این راستا با همکاری جهاد، تشکل های آب بران و نظام های صنفی تشکیل شده است .
وی در خصوص استفاده از پساب فاضلاب بیرجند نیز گفت: مطالعات استفاده از این پساب و جایگزینی آن با دو حلقه چاه کشاورزی در حال انجام است که با اجرایی شدن آن، از آب این چاه ها در مصارف شرب استفاده خواهد شد.
وی در پایان، همکاری همه دستگاه های ذیربط بخصوص جهاد کشاورزی و دانشگاه ها را خواستار شد و یادآور شد: با استفاده از ظرفیت علمی و تخصصی اساتید و نخبه های بخش آب می توان بسیاری از دغدغه ها و مشکلات این بخش را کنترل و مدیریت کرد.
دکتر فال سلیمان از اعضای هیأت علمی دانشکده کشاورزی، نیز به مشکلات و چالشهای بخش آب و هدر دادن آب به جهت استفاده نادرست در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: مشکلاتی همچون کاهش کیفیت آب، کف شکنی و جابجایی چاه ها،بیکاری،مهاجرت،و در پی آن ناامنی از مهمترین عواقب از بین رفتن منابع آبی است.
وی گفت: راهکارهایی همچون جایگزینی کشت های کم آب طلب مثل عناب،زرشک و زعفران با محصولاتی همچون چغندر قند و محصولات جالیزی، روی آوردن به روش های آبیاری نوین و کشت های گلخانه ای می تواند در حفظ و حفاظت از منابع آب نقش مهمی داشته باشد.
دکتر تاجبخش از اعضای هیأت علمی دانشکده کشاورزی، نیز بر آگاه کردن آحاد جامعه در مورد بحران آب تاکید کرد و گفت: متاسفانه بسیاری از مصرف کننده ها چه در بخش شرب و چه بخش کشاورزی و حتی برخی از مسئولین نیز با چالش های حوزه آب و بحرانی بودن منابع آب کشور اطلاع لازم را ندارد.
وی با اشاره به اینکه توجه به تامین آب در میان کشورهای مختلف از دیرباز مورد توجه قرار داشته است ،به تشریح عواملی که منابع آب را به عنوان هدف رقابت بین جوامع تبدیل می کند پرداخت.
وی همچنین ،به سابقه درگیری های نظامی برخی کشورها در خصوص منابع آب اشاره کرد و مواردی که در آن، منابع آبی کشور ها به عنوان ابزاری برای اهداف جنگی مورد استفاده قرار گرفته است را برشمرد.