به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی، در این نشست که با همکاری اداره کل تبلیغات اسلامی و شرکت آب منطقه ای استان و با حضور جمعی از علمای تشیع و تسنن استان در شهرستان درمیان برگزار شد، حجت الاسلام و المسلمین علیرضا حسینی،با اشاره به اینکه: در طول تاریخ هر کجا آب بوده است تمدن بشری گرد هم آمدهاند که به دنبال آن آبادانی منطقه نیز رونق گرفته است که متاسفانه بحران آب که دست بشریت نیز در وقوع آن بیتأثیر نیست ، امروز گریبانگیر مردم شده است و تهدیدی جدی به حساب میآید.
وی گفت: در مجموع از کل آب موجود در کره زمین تنها 2 درصد مورد استفاده انسان است در حالی که در بخش اعظمی از کره زمین بارندگی اندک است و آن میزان بارندگی، تأثیر زیادی در مصرف انسان و ذخیره شدن منابع زیر زمینی ندارد.
حسینی افزود: در هر بارندگی که صورت میگیرد 90 درصد آن تبخیر میشود و مقدار کمی جذب زمین میشود و چند دهه زمان میبرد تا به سفرههای زیرزمینی نفوذ کند.
وی خاطرنشان کرد: استان خراسان جنوبی یکی از خشکترین مناطق دنیاست و خشکسالیهای 17 ساله اخیر نیز مزید بر این علت شدهاند و شرایط بحرانی به وجود آورده است. مصرف آب شرب روستاها که در گذشته از طریق قنات و چشمهها تأمین میشده است امروزه بیشتراز طریق چاه های عمیق تأمین میشود.
دبیر کمیته دینی و فرهنگی وزارت نیرو در استان ، با بیان اینکه در گذشته برای حفر چاه 80 متر کافی بود اما اکنون گاهی تا عمق 200 متر نیز باید حفر شود،یاد آور شد: سطح آبهای زیرزمینی افت شدیدی کرده است و اگر مصرف بیرویه و استخراج با کمک ادوات مکانیکی به همین منوال ادامه یابد دچار ضایعهای جبرانناپذیر خواهیم شد که به هیچ عنوان قابل جبران نیست زیرا پوستههای محفظه آب نابود میشود و همانطور که دشت سرایان دچار نشست زمین شده است در هر نقطه ممکن است این ضایعه تکرار شود.
وی گفت: جنگ آینده، جنگ آب خواهد بود و آب یک ثروت استراتژیک در کشوری محسوب میشود و اگر منابع موجود را حفظ نکنیم نه محصولات کشاورزی و نه درآمد ناشی از آن دردی را دوا نخواهد کرد زیرا حجم ریالی آبی که برای هرکدام از کالاهای کشاورزی در استان هزینه میشود از درآمدی که کسب میکنیم بیشتر است و آبی که در بحث کشاورزی مصرف میشود باید مورد استفاده شرب قرار گیرد.
حسینی با بیان اینکه اولویت اولیه تأمین آب شرب است، اذعان داشت: در شرایط فعلی سیاست وزرات نیرو براین است که منابع موجود را با مصرف بهینه حفظ کنیم و راندمان کشاورزی را بالا ببریم.
در این نشست ، معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی با بیان اینکه پدیده خشکسالی و اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی، بر کاهش حجم ذخایر زیرزمینی تاثیرگذار است، اظهار داشت: مدیریت مصرف آب در جبران کمبود ذخایر منابع زیرزمینی ضروری است.
سعید سروری گفت: در استان سه هزار و 248 حلقه چاه، شش هزار و 250 رشته قنات و دو هزار و 189 دهنه چشمه وجود دارد که سالانه یک میلیارد و 200 میلیون متر مکعب آب از این منابع برداشت می شود.
وی گفت: در استان 40 دشت برای برداشت آب وجود دارد که از این تعداد 21 دشت ممنوعه و دو دوشت ممنوعه و بحرانی اعلام شده است.
وی گفت: در سه سال گذشته توانستیم از طریق جلوگیری از حفر چاه های غیرمجاز و نظارت بر برداشت آب از چاه های مجاز 63 میلیون مترمکعب آب صرفهجویی کنیم و در مقایسه با کسری 3 میلیارد متر مکعبی در استان که در طی دهه های اخیر بوجود آمده است فاصله معنا داری وجود دارد.
سروری با بیان اینکه اضافه برداشت آب باعث نشست زمین در دشت های استان شده است، یادآور شد: برای خروج از مشکلات کم آبی، مدیریت مصرف منابع آبی موجود ضروری است و باید این روند ادامه یابد.
مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی نیز در این نشست ، گفت: خشکسالی های اخیر مشکلات کم آبی زیادی را در استان ایجاد کرده است، روحانیان اهل تشیع و تسنن در آگاهی بخشی به مردم و ترویج فرهنگ مدیریت مصرف آب تلاش کنند.
حجت الاسلام والمسلمین لطفیان ، افزود: کم آبی یک بحران طبیعی است که باید از رسانه منبر برای حل این بحران استفاده شود.
گفتنی است : درحاشیه این گردهمایی نمایشگاه عکسی نیز با موضوع خشکسالی از سوی شرکت آب منطقه ای برپا شد.