بهگزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، مدیر کل دفتر نظامهای بهرهبرداری و حفاظت آب و آبفا وزات نیرو با اشاره به طرح احیا و تعادل بخشی آب از شهریور ماه سال 1393 گفت: اجرای این طرح در قالب 15 پروژه در حال انجام است که 11 پروژه توسط وزارت نیرو، سه پروژه توسط وزارت جهاد کشاورزی و یک پروژه بهوسیله سازمان زمین شناسی کشور انجام میشود.
مهندس "جواد میبدی" ایجاد تشکلهای آب بران و واگذاری حفاظت از آب به تشکلهای مردمی، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در سطح کلان، نظارت و مقابله با چاههای غیر مجاز و نصب کنتورهای هوشمند در چاههای برقی و دیزلی را از جمله پروژههای طرح تعادل بخشی آب در کشور برشمرد
مدیرکل دفتر نظامهای بهرهبرداری و حفاظت آب و آبفا وزات نیرو در ادامه گفت: اعتبارات تعادل بخشی آب در سال جاری نسبت به سال گذشته 14 برابر شده است، به طوریکه در گذشته کل اعتبارات این بخش 250 میلیارد ریال بود که امسال به سه هزار و 250 میلیارد ریال افزایش یافت.
وی بیان کرد: برای تبیین دستورالعملهای پروژههای تعادل بخشی آب، کشور به لحاظ حوزه آبریز به هفت منطقه تقسیم شده است که هر استان میزبان تعدادی از شرکتهای آب منطقه ای است.
وی گفت: با اقداماتی که در حال انجام است، تا پایان برنامه ششم توسعه کشور، شش میلیارد متر مکعب از کسری مخازن آب کشور جبران خواهد شد.
در ادامه این نشست مهندس "محمدعلی مصطفوی"، مدیرکل دفتر حفاظت و بهرهبرداری منابع آب و امور مشترکین شرکت مدیریت منابع آب ایران افزود: حدود 20 درصد از کسری مخازن آبهای زیرزمینی کشور مربوط به استان خراسان رضوی است.
وی خاطر نشان کرد: بررسیها نشان داده است که افزون بر 35 درصد از کسری مخازن آبهای زیرزمینی کشور مربوط به سالهای 84 تا 89 بوده است و اوج بحران آب در این شرایط رقم میخورد.
به گفته وی، در سالهای گذشته دشتهای زیادی در کشور مانند نیشابور و میناب با فرونشستهای بزرگ روبرو شدهاند.
او بیان کرد: از سوی دیگر، بررسیها نشان میدهد که 76 درصد کسری مخازن آبهای زیرزمینی کشور، میزانی حدود 92 میلیارد متر مکعب مربوط به 17 سال گذشته است
مدیر کل دفتر حفاظت و بهره برداری منابع آب و امور مشترکین شرکت مدیریت آب ایران تاکید کرد: سیاستگذاریهای ناکارآمد و نادرست، کاهش بارشها، عدم نگرش سیستمی، سیاستهای غلط و توسعه صنایع پرآب طلب در مناطق کم آب و رایگان کردن آب در سالهای گذشته بحران آب را در کشور ایجاد کرده است.
او بیان کرد: هم اکنون بیش از 85 درصد مناطق ایران خشک، بیابانی و فرا بیابانی است و 15 درصد شرایط مرطوب را داراست که عمده مصارف آب نیز در مناطق خشک و بیابانی میباشد.
وی با اشاره به روند کاهش بارندگیها و بروز خشکسالی در ایران از 47 سال گذشته تاکنون گفت: در سه دهه اول این بازه زمانی متوسط بارشهای کشور 250 میلی متر و میزان روان آبهای سطحی 104 میلیارد متر مکعب بوده است.
وی تصریح کرد: روند کاهش بارشها و روان آبها از آن زمان تاکنون ادامه داشته است، به طوریکه در هفت سال گذشته متوسط بارشها به کمتر از 214 میلی متر و متوسط روانآبها به کمتر از 45 میلیارد متر رسیده است.
او ادامه داد: در سال آبی گذشته متوسط بارندگی در کشور به 197 میلی متر و روان آبها به 40 میلیارد متر مکعب کاهش یافته است.
وی با تاکید بر فرمایشات مقام معظم رهبری پیرامون استفاده از ظرفیت شورای عالی آب اظهار کرد: اجرای پروژهها و اقدامات مربوطه، طرح احیا و تعادلبخشی آب و ممنوعیت توسعه کشاورزی در دشتهای ممنوعه از برنامههای در حال اقدام است.
به گفته وی این اقدامها با همکاری وزارت نیرو، جهاد کشاورزی، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و وزارت کشور در حال انجام است.
وی در پایان پرهیز از جریزه ای عمل کردن در مدیریت منابع آبی را مورد تاکید قرار داد و گفت: ناهماهنگیها در این خصوص پذیرفته شده نیست و تمامی بدنه وزرات نیرو درخصوص طرح تعادل بخشی و مدیریت منابع زیرزمینی مسئول هستند.
در ابتدای این نشست "محمدحسین جعفری"، مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی، درخصوص وضعیت منابع آب استان و اقدامات انجام شده توسط این شرکت درخصوص طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی گزارشی را ارائه نمود.
همچنین در این نشست دکتر مدنیان، مدیرکل دفتر حقوقی شرکت مدیریت منابع آب ایران درخصوص آخرین وضعیت قوانین و مقررات مرتبط با طرح احیا و زمینههای همکاری ادارات حقوقی با این طرح و مهندس رحمانی رئیس گروه نظامهای بهره برداری و حفاظت آب و آبفا وزارت نیرو، در خصوص دستورالعمل تهیه و نصب کنتورهای هوشمند مطالبی را بیان کردند.
همچنین، دهبندی، رئیس گروه آماربرداری و تهیه بیلان دفتر مطالعات پایه شرکت مدیریت منابع آب ایران، درخصوص آب قابل برنامه ریزی، اهداف، کاربرد و مسائل مرتبط و مهندس فاضلی، دبیر اجرایی طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در خصوص ترتیب اقدامات اجرایی طرح احیا، فرمهای گزارش گیری و نحوه همکاری با مشاورین راهبری منطقه ای توضیحاتی را بیان نمودند.
بنا به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسن رضوی مهندس عاقبت بخیر، مدیر عامل آب منطقهای سیستان و بلوچستان، مهندس رضایی، مدیر عامل آب منطقهای هرمزگان و مهندس امامی، مدیر عامل آب منطقهای خراسان جنوبی گزارش عملکرد طرح احیا و تعادل بخشی استانهای مربوط را ارائه دادند.