به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی،"عباس سارانی" در حاشیه بازدید استانداراز پروژه آبرسانی به شهر بیرجند افزود: اکنون سه هزار و ۸۱۶ حلقه چاه کشاورزی، ۶ هزار و ۹۸3 رشته قنات و 2 هزار و 800 چشمه در استان وجود دارد که سالانه بیش از ۹۱۱ میلیون متر مکعب آب ازین منابع استحصال می شود.
وی اظهار کرد: از مجموع مصارف آب خراسان جنوبی ۹ درصد در بخش شرب، سه درصد بخش صنعت و ۸۸ درصد در بخش کشاورزی مصرف میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی تصریح کرد: در دشت بیرجند سالانه با 51 سانتیمترافت سطح آب زیرزمینی مواجه هستیم که با توجه به این روند در آینده ای نه چندان دور برای تأمین آب با شرایط بحرانی روبرو خواهیم بود.
وی با بیان اینکه بیشترین کسری مخزن در سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ به میزان 15 میلیون مترمکعب مربوط به شهرستان بشرویه است، عنوان کرد: در همین مدت در دشت بیرجند هفت میلیون مترمکعب کسری مخزن داریم.
سارانی با اشاره به مقایسه شاخص آسیب پذیری بر اساس حجم مخزن نسبت به برداشت از چاهها یادآور شد: این شاخص در کشور یک، اما در استان ما دو برابر است و وقتی کمیت را از دست بدهیم کیفیت نیز کاهش مییابد.
وی یادآور شد: خراسان جنوبی ۹۵ درصد به منابع آبی زیرزمینی وابسته بوده در حالیکه این رقم در کشور 55 درصد گزارش شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی میزان مصرف آب در بخش کشاورزی استان را 560 میلیون مترمکعب اعلام کرد و افزود: در قالب برنامه پنج ساله سازگاری به کم آبی باید این میزان به 360 میلیون مترمکعب کاهش یابد.
وی ادامه داد: در قالب برنامه سازگاری با کم آبی باید 175 میلیون مترمکعب آب در بخش کشاورزی صرفه جویی شود که تاکنون عمکرد استان به 83 میلیون مترمکعب یعنی تحقق 47 درصدی رسیده است.
سارانی بر لزوم صرفهجویی در مصرف آب خراسان جنوبی تاکید کرد و گفت: تاکنون 97 درصد چاههای کشاورزی استان به کنتور هوشمند آب و برق مجهز شدهاند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی، بازتخصیص پساب و اجرای طرحهای تغذیه مصنوعی را از دیگر اقدامات برشمرد و افزود: اکنون 6 سد تغذیه مصنوعی در شهرستانهای مرزی استان در دست اجرا بوده یا مطالعات آن انجام شده است.
وی با اشاره به پروژههای سد تغذیه مصنوعی بندان نهبندان، گزیک درمیان و آهنگران زیرکوه بیان کرد: برای تکمیل سدهای آهنگران و گزیک هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است اما سد تغذیه مصنوعی بندان با اعتبار 100 میلیارد تومان اکنون 80 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
سارانی تامین آب شرب و صنعت از دریای عمان را از دیگر اقدامات در حال انجام برای بهبود وضعیت منابع آبی دانست و گفت: همچنین طرحهای انتقال آب به شهرهای طبس و بیرجند نیز در دست اجرا است.
وی اضافه کرد: طرح آبرسانی به شهر طبس اکنون بیش از 40 درصد و بیرجند 43 درصد پیشرفت فیزیکی دارد که اعتبار مورد نیاز برای تکمیل این پروژهها نیز باید از وزارت نیرو پیگیری و تامین شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی تصریح کرد: مطالعات آبرسانی به شهرهای فردوس، درمیان، قاین و زیرکوه نیز در دست اقدام بوده و برای شهر زیرکوه در حال اخذ ماده 23 هستیم تا در سال 1404 تامین اعتبار شود.
وی با اشاره به آبهای ژرف شهرستان طبس گفت: سکو در این منطقه احداث شده و باید اعتبار مورد نیاز آن تامین شود.