به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی، معاون حفاظت و بهره برداری این شرکت با اشاره به مصوبه هیئت وزیران در سال 87 مبنی بر ضوابط ایجاد تعادل بین منابع و مصارف آب ،اظهار داشت: به منظور حفظ و حراست از منابع آب زیرزمینی در هر استان"شورای حفاظت منابع آب" به ریاست استاندار و در شهرستانها به ریاست فرماندار و با حضور اعضای آن تشکیل می شود تا در خصوص حفظ و حراست از آبهای زیرزمینی با مشارکت تمامی دستگاههای ذیربط اتخاذ تصمیم گردد.
"سید سعید پور جعفر"به کاهش نزولات آسمانی اشاره کرد و گفت: بیش از 90 درصد همین میزان بارندگی کم هم تبخیر و تنها 10 درصد به سفره آب های زیرزمینی نفوذ پیدا می کند که این امر و از طرفی برداشت بیش از حد از مخازن آب زیر زمینی بخصوص در بخش کشاورزی موجب کسری مخزن در دشت های استان و همچنین دشت بیرجند شده است.
وی برداشت آب از دشتهای استان قبل از اجرای طرح احیا و تعادل بخشی را بالغ بر یک میلیارد مترمکعب درسال عنوان کرد و گفت: این میزان چندین برابر حجم مندرج در پروانه چاههای کشاورزی بوده که با نصب کنتورهای هوشمند بخش زیادی از اضافه برداشتها کنترل شده است.
وی هدف از نصب کنتور هوشمند و همچنین تعدیل پروانه ها را به ثبات رساندن سفره های آب زیرزمینی دانست و گفت: هدف اصلی این طرح حفاظت و صیانت از منابع آب موجود است که در نهایت موجب پایداری جمعیت و جلوگیری از مهاجرت و حاشیه نشینی خواهد شد.
پور جعفر به اقدامات انجام شده در حوزه رودخانه ها اشاره کرد و گفت: مطالعات حریم و بستر رودخانه ها در تمام کانون های جمعیتی استان از جمله رودخانه شاهرود در محدوده بیرجند تا خوسف، روپرگذاری در رودخانه ها و همچنین لایروبی رودخانه شاهرود، بند دره و شکراب از جمله این اقدامات می باشد.
در ادامه فرماندار شهرستان بیرجند نیز با اشاره به اینکه در منطقه کویری زندگی میکنیم و توجه هرچه بیشتر به منابع آب در اولویت همه برنامه هاست، اظهار داشت: اقدامات خوبی در زمینه مدیریت مصرف آب صورت گرفته است ولی همچنان با بحران آب مواجه هستیم.
"علی فاضلی فرد" فرهنگ سازی را مهمترین اقدام در ترویج فرهنگ صرفه جویی در مصرف دانست و گفت: با اطلاع رسانی و آگاه سازی همه آحاد جامعه بخصوص نسلهای آینده، تا حد زیادی به مدیریت مصرف آب و حفاظت از این سرمایه ملی کمک می شود.
وی خواستار برنامه ریزی در خصوص کنترل آبهای سطحی در شهرستان بیرجند شد و گفت: با کار کارشناسی و اجرای برنامه های آبخیز داری می توان بخش زیادی از روان آبها را کنترل و در جهت تغذیه سفره از آن بهره برد.
فاضلی فرد با تاکید بر استفاده از سیستم های نوین آبیاری در کشاورزی گفت: افزایش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی می بایست متناسب با میزان آب موجود بوده و درخصوص استفاده از آب شرب در بخش کشاورزی نیز تصمیمات پیشگیرانه ای اتخاذ شود.
وی با اشاره به اهمیت موضوع آب در استان و شهرستان بیرجند، خواستار برگزاری مداوم و منظم جلسات شورای حفاظت آب در شهرستان بیرجند شد و برحضور جدی و فعال اعضای این کارگروه تاکید کرد.
مدیر امور منابع آب شهرستان بیرجند نیز ضمن ارائه گزارشی از وضعیت منابع آب در شهرستان بیرجند، هدف از تشکیل شورای حفاظت منابع آب زیرزمینی را مقابله با بحران کم آبی، آشنا نمودن دستگاههای مرتبط با مسائل مربوط به آب زیرزمینی و هماهنگی در این راستا دانست.
"مهدی بهدانی" به وظایف شورای حفاظت منابع آب زیرزمینی اشاره کرد و اظهار داشت: تصویب برنامه اجرائی شورای حفاظت منابع آب شهرستان، تأیید اولویت و زمانبندی در زمینه رسیدگی به تخلفات منابع آب شامل انسداد چاه های غیرمجاز، تخلفات حوزه رودخانه ها، جلوگیری از آلودگی منابع آب و بررسی مشکلات و راهکارهای حفاظت و بهره برداری از منابع آب و استفاده بهینه از آنها، از جمله این وظایف می باشند.