به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی، بر اساس محاسبات انجام شده به روش هم باران از داده های 17 ایستگاه مبنای باران سنجی در سطح استان، متوسط ریزش های جوی در سال آبی 1400-1399 نسبت به بارندگی های سال آبی گذشته 57 درصد و نسبت به متوسط دراز مدت (115 میلی متر) 35 درصدکاهش داشته است.
همچنین میزان پتانسیل رواناب تولید شده در استان در سال آبی 1400-1399، 324 میلیون مترمکعب بوده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته 60 درصد کاهش و نسبت به دراز مدت 39 درصد کاهش داشته است.
این کاهش بارندگی ها ، کاهش روان آبها و افت ورودی سدها و در نتیجه کاهش حجم مخازن سدها را بهدنبال داشته است به طوریکه در حال حاضر حجم آب ذخیره شده در مخازن سدهای استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود 30 درصد کاهش داشته است.
طبق آماربرداری سراسری مرحله سوم از منابع و مصارف استان ، سال آبی 99 – 1398، تعداد 13599 منبع آب زیر زمینی اعم از چاه ، قنات و چشمه در استان وجود دارد که از نظر تعداد 28 درصد از آن به چاه، 51 درصد به قنات و 21 درصد به چشمه اختصاص داشته است. میزان تخلیه منابع آبهای زیرزمینی 905.76 میلیون متر مکعب بوده که 73 درصد مربوط به چاه ، 23 درصد قنات و 4 درصد چشمه بوده است. (بیشترین میزان تخلیه از منابع آب زیرزمینی از چاه ها می باشد)
با توجه به اینکه مصارف آب استان در تمامی بخش ها به منابع آب زیرزمینی اتکا داشته و از طرفی با توجه به خشکسالیهای اخیر و برداشت بیش از حد از این منابع، دشتهای استان را با کسری مخزن 101 میلیون مترمکعبی مواجه ساخته بطوریکه بسیاری از دشتهای استان ممنوعه و ممنوعه بحرانی می باشند. (از 35 محدوده مطالعاتی 18 محدوده ممنوعه ، 8 محدوده ممنوعه بحرانی)
براساس پیش بینی هواشناسی نیز نرم بارش ها در پاییز پیش رو نیز کمتر از میانگین بوده که این موضوع می طلبد تا تمام هم استانی های عزیز به خصوص کشاورزان محترم با مصرف حدود 88 درصد منابع آب زیرزمینی استان اهتمام ویژه ای در خصوص راه های جلوگیری از پرت و هدررفت آب و استفاده از شیوه های نوین آبیاری برای هرچه بهتر مدیریت نمودن منابع آب داشته باشند.