به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی، حسین امامی در گفتگو با سیمای خراسان جنوبی، با اشاره به اینکه در خراسان جنوبی از مجموع 40 دشت 21 دشت ممنوعه و ممنوعه بحرانی می باشد،اظهار داشت: با توجه به خشکسالی های اخیر محدوده های مطالعاتی ممنوعه استان درحال افزایش می باشد، به طوریکه محدوده مطالعاتی درح درسال گذشته ممنوعه اعلام و پیشنهاد ممنوعیت محدوده مطالعاتی دهنو- میغان نیز به شرکت مدیریت منابع آب ایران ارائه شده است که خود باعث محدودیت در برداشت از منابع آب زیرزمینی می گردد.
وی گفت: در سال گذشته با اضافه برداشت از سفره های آب زیرزمینی با 185 میلیون متر مکعب کسری مخازن روبرو بوده ایم، که اکنون با برنامه های اجرا شده از جمله نصب کنتور هوشمند آب و برق حدود 15 میلیون متر مکعب از این میزان جبران شده است و با میزان 170 میلیون متر مکعب کسری مواجه هستیم.
امامی به اجرای پروژه های تغذیه مصنوعی در سطح استان که توسط شرکت آب منطقه ای و نیز پروژه های آبخوان داری توسط سازمان جهاد کشاورزی اشاره کرد و یادآور شد: علی رغم همه این اقدامات با توجه به حجم بالای مصرف آب، این اقدامات کفایت نمی کند و مهمترین راهکار در حال حاضر مدیریت منابع موجود می باشد که مطمئنا با مصرف درست و بهینه تا حد زیادی می توان از حرکت به سمت بحران جلوگیری و حالت پایداری در منابع آب استان بوجود آورد.
وی گفت: در سال جاری ،هم در سطح ملی و هم در سطح استان توجه ویژه ای به بخش آب شده است که اعتبارات بخش تعادل بخشی از 600 میلیون تومان به 8.5 میلیارد تومان افزایش یافته است و این خود نشان دهنده اهمیت و توجه ویژه ای است که به این بخش شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای در ادامه به پروژه های 15 گانه طرح احیاء و تعادل بخشی اشاره کرد و گفت: 11 پروژه از آن در اختیار شرکت آب منطقه ای ،سه پروژه در اختیار جهاد کشاورزی و یک پروژه در اختیار سازمان زمین شناسی کشور است.
وی افزود: با تکمیل و اجرایی شدن تمامی زیر پروژه های این طرح و نیز تکمیل کنتورگزاری چاه های کشاورزی تا پایان سال جاری ، بتوانیم گام موثری در حفاظت از منابع آب زیر زمینی استان برداشته و حالت تعادل در یک دوره 5 ساله به این منابع بازگردد .
امامی به بحران آب در کشور و استان اشاره کرد و گفت: بحران آب دغدغه های دیگری همچون فرونشت زمین هم در پی خواهد داشت که در برخی از نقاط کشور و حتی استان از جمله دشت سرایان با آن مواجه شده ایم و گودال های عمیقی ناشی از این نشست ها بوجود آمده است .
وی در ادامه به اینکه 91 تا 92 درصد از کل آب استحصالی در بخش کشاورزی مصرف می شود اظهار داشت: بخش عمده آب با توجه به گرمای هوا و تبخیر زیاد و از طرفی اجرای نامناسب آبیاری مزارع از دسترس خارج می شود که این خود موجب از بین رفتن خاکهای حاصلخیزنیز می شود.
وی افزود: با بالا بردن راندمان آبیاری که اکنون حدود 30 تا 35 درصد می باشد، مصرف بهینه را از منابع آبی در سرلوحه کار قرار دهیم ،می توانیم بخش زیادی از کسری مخزن را جبران و نیز آب شرب و صنعت استان را به وضعیت پایدار برسانیم.
در ادامه مدیر دفتر حفاظت و بهره برداری این شرکت گفت:بر اساس مصوبات شورای عالی آب و طرح احیاء و تعادل بخشی استان یکی از بندهای این طرح نصب و راه اندازی کنتور هوشمند آب و برق بر روی چاه های کشاورزی می باشد که خراسان جنوبی در این زمینه جزو استان های پیشرو می باشد و تا کنون 1495 حلقه از چاه های کشاورزی استان به این کنتور مجهز شده اند.
علیرضا پیرتاج با بیان اینکه کنتور هوشمند می تواند نقش قابل ملاحظه ای در صرفه جویی آب دربخش کشاورزی داشته باشد،خاطر نشان شد:حجم آب مندرج در پروانه بهره برداری هر چاه به صورت سالانه در کارت هر چاه شارژ شده و هر کشاورز می تواند با توجه به نوع محصول و الگوی کشت خود ،در طول سال از این میزان آب استفاده کند.
وی به روشهای غلط آبیاری نیز اشاره کرد و گفت با اصلاح شبکه های توزیع آب و اجرای روش های نوین آبیاری می توان تا 30 درصد راندمان استفاده از آب در بخش کشاورزی را بالا برد.
وی به برگزاری جلسات متعدد و اطلاع رسانی در خصوص نحوه عملکرد و استفاده از کنتورهای هوشمند نیز اشاره کرد و گفت :با توجه به برگزاری متعدد این دوره ها انتظار می رود کشاورزان با رعایت صحیح الگوی مصرف و مدیریت مناسب با مشکلاتی همچون اتمام حق آبه و قطع برق چاه مواجه نشوند.