به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی، مدیرعامل این شرکت در این دیدار به تشریح آخرین وضعیت منابع آبی استان و پروژههای در دست اقدام در استان اشاره کرد. "عباس سارانی" با اشاره به وضعیت منابع آبی استان افزود: در حال حاضر سه هزار و ۸۱۶ حلقه چاه کشاورزی، ۶ هزار و ۹۸۳ رشته قنات و ۲ هزار و ۸84 چشمه در استان وجود دارد که سالانه بیش از ۹۱۱ میلیون متر مکعب آب از این منابع استحصال می شود.
وی با اشاره به کسری مخزن 130 میلیون مترمکعبی آب در استان اظهار کرد: خراسان جنوبی بیش از ۹۵ درصد به منابع آبی زیرزمینی وابسته بوده در حالیکه این رقم در کشور ۵۵ درصد گزارش شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی ادامه داد: بیشترین کسری مخزن به میزان ۱۵ میلیون مترمکعب در سال مربوط به شهرستان بشرویه است، همچنین در بیرجند سالانه هفت میلیون مترمکعب کسری مخزن داریم.
وی با اشاره به خشکسالی های پیاپی در استان گفت: در حال حاضر از ۱۱ شهرستان خراسان جنوبی ۹ شهرستان در ۱۷ محدوده ( از ۳۵ محدوده )درگیر پدیده فرونشست زمین شده است.
سارانی با بیان اینکه در 20 سال اخیر شرایطی اقلیمی استان تحت تاثیر قرار گرفته است بیان کرد: کاهش بارندگیها بر آبدهی منابع آبی مانند چشمهها با کاهش بیش از ۴۰ درصد و قنوات و چاهها بالای ۲۳ درصد تاثیر منفی گذاشته است.
وی از اجرای طرحهای انتقال آب به شهرهای طبس و بیرجند خبر داد و گفت: طرح آبرسانی به شهر طبس اکنون بیش از 49 درصد و بیرجند ۴۳ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که اعتبار مورد نیاز برای تکمیل این پروژهها نیز باید از وزارت نیرو پیگیری و تامین شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی تصریح کرد: مطالعات آبرسانی به شهرهای فردوس، درمیان، قاین و زیرکوه نیز در دست اقدام بوده و برای شهر زیرکوه در حال اخذ ماده ۲۳ هستیم تا در سال ۱۴۰۴ تامین اعتبار شود. وی گفت: اکنون ۶ سد تغذیه مصنوعی در شهرستانهای مرزی استان از جمله بندان نهبندان، گزیک درمیان، آهنگران زیرکوه و مشوکی سربیشه در دست اجرا بوده یا مطالعات آن انجام شده است.
سارانی ادامه داد: برای تکمیل سدهای آهنگران و گزیک هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است. وی افزود: سد تغذیه مصنوعی بندان با اعتبار هزار میلیارد ریال اکنون 86 درصد پیشرفت فیزیکی دارد
نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی نیز در این دیدار سفر مدیرعامل آب و فاضلاب کشور را موجب برکت و پیشرفت پروژه های آب در استان خواند و افزود: برداشت های غیرمنطقی و غیرعلمی از سفره های آب زیرزمینی باعث شده به ذخایر آب زیرزمینی آسیب وارد شده و منجر به فرونشست زمین شود.
حجتالاسلام والمسلمین سید علیرضا عبادی افزود: باید راهکارهای لازم به طوری که نه مردم دچار مشکل شوند و در عین حال وضعیت آب هم پایدار بماند باید در تصمیمات مدیریتی مدیران آب کشور لحاظ شود.
نماینده مردم شهرستانهای سربیشه و نهبندان هم در این دیدار حضور مدیرعامل آبفای کشور را در استان فرصت مغتنمی دانست و گفت: مشکلات آب استان به خصوص در نهبندان و سربیشه مورد بازدید میدانی قرار گیرد.
مصطفی نخعی با اشاره به توجه مجلس در تصویب احکام مناسب در قانون و حمایت از برنامه های وزارت نیرو، تاکید کرد: نهبندان و سربیشه در بیان آیتالله عبادی خاکریز استان هستند و همین نیاز به توجه بیشتر را به مردم این منطقه می طلبد.
مدیرعامل آب و فاصلاب کشور در سخنانی خراسان جنوبی را خاکریز کشور دانست و اهمیت کار برای این استان را با توجه به وجود مردمان ولایی و همیشه در صحنه بااهمیت عنوان کرد.
امینی با بیان اینکه با خراسان جنوبی نامانوس نیست تاکید کرد: در چند سفر انجام شده به استان مشکلات شهرهای زیرکوه، قاینات، بیرجند و طبس مورد بازدید قرار گرفته و با توجه به مرزی بودن و گستردگی استان و خشکسالی های طولانی باید نگاه متمایزی به این استان داشته باشیم.
وی به بحث بازچرخانی آب و استفاده از پساب تصفیه خانه فاضلاب بیرجند اشاره کرد و بر اهمیت استفاده از پساب در رونق صنعت استان و اشتغال پایدار تاکید کرد.