به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی، "فاطمه شهابیفرد" در این باره افزود: به منظور جلوگیری از افزایش روند افت سطح آب زیرزمینی، ممنوعیت بهرهبرداری از محدوده مطالعاتی بیرجند از 17 اردیبهشت ماه سال جاری تا 19 اسفند 1407 به مدت پنج سال تمدید شد.
وی بیان کرد: به موجب ماده 4 قانون توزیع عادلانه آب این ممنوعیت که شامل؛ ممنوعیت حفر چاه عمیق، نیمه عمیق و احداث قنات و یا هرگونه افزایش بهرهبرداری از منابع آب (به استثنای موارد مندرج در آییننامه اجرایی قانون الحاق یک ماده به قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین و ماده 57 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب سال 84 و در حد سقف تخصیص آب ابلاغ شده) در دشت مذکور است، تمدید شد.
مدیر مطالعات شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی، مساحت محدوده مطالعاتی بیرجند را 3407 کیلومتر مربع اعلام کرد و اظهار داشت: این دشت از مهر ماه سال 1365 تا مهرماه سال 1402 به طور متوسط سالانه 46 سانتی متر با افت سطح آب زیرزمینی مواجه شده است به گونهای که افت مستمر سطح آب زیرزمینی سبب فرونشست دشت شده است.
وی با بیان اینکه مجموع اضافه برداشت از محدوده مطالعاتی بیرجند در بازه زمانی مذکور 236.5 میلیون متر مکعب است، تصریح کرد: برای بهبود وضعیت آبخوانهای استان و سازگاری با کمبود منابع آب سطحی و زیرزمینی، سند سازگاری با کم آبی استان از اسفندماه سال 1399 در کارگروه ملی سازگاری با کم آبی تصویب و ابلاغ گردید.
شهابیفرد افزود: در این سند که با همکاری استانداری خراسان جنوبی، شرکت آب منطقهای، سازمان مدیریت و برنامه ریزی، سازمان جهاد کشاورزی، دانشگاه بیرجند، شرکت آب و فاضلاب، سازمان صنعت، معدن و تجارت، اداره کل منابع طبیعی و سازمان محیط زیست استان تدوین و تصویب شده است، برای تمامی آبخوان های استان، میزان صرفه جویی جهت رسیدن به آب قابل برنامه ریزی ذکر گردیده است.
وی یادآور شد: انتظار میرود با همکاری مسئولان استان و بهره برداران، این سند عملیاتی شده و از تشدید روند افت سطح آب زیرزمینی جلوگیری به عمل آید.